Rasatın özelliği nedir?
Yeni modülleri geliştirilen RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur. Görevini başarıyla sürdüren RASAT uydusu, 700 km yükseklikte güneşle senkronize dairesel bir yörüngededir. 7,5 m siyah beyaz ve 15 m multispektral uzaysal çözünürlüğe sahip bir itme kamerasına sahiptir.
RASAT nedir ne işe yarar?
Dünya gözlem uydusu RASAT / ana amaç
RASAT uydusu aktif mi pasif mi?
Çalışmalar devam etmekle birlikte; Ülkemizin şu anda uzayda 8 adet aktif uydusu bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) ve 3 tanesi de gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) amaçlıdır.
RASAT nedir 7. sınıf?
RASAT, Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur. BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ikinci uzaktan algılama uydusudur.
RASAT uzay çöpü mü?
TÜBİTAK UZAY tarafından Enstitümüzde tasarlanan, üretilen ve test edilen Yüksek Başarımlı Uçuş Bilgisayarı (BİLGE), X-Bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme Cihazı (GEZGİN) ve Yer İstasyonu Yazılımları RASAT Projesi’nde başarıyla kullanılarak uzay tarihine geçti.
İmecenin görevi nedir?
İMECE, 680 kilometre yükseklikte güneş-senkron yörüngede görev yapacak. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilen uydu, hedef tespiti ve teşhisi, doğal afetler, haritalama ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek.
RASAT nerelerde kullanılır?
Rasat’tan elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, akıllı tarım, çevre, şehirleşme ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.
Göktürk’ün 1. görevi nedir?
GÖKTÜRK-1 uydu sistemi; Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntülerin edinilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda kullanıcılarına birçok sivil uygulama alanındaki görüntü gereksinimlerini karşılama olanağı sunar.
Kaç tane uydumuz var?
Türkiye’nin mevcut uydu filosunda şu anda üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunmaktadır. Haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, gözlem uyduları Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem yapmaktadır.
RASAT ilk uydu mu?
Yerli ve milli ekipmanlara uzay tarihi de eklendi. BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydusu olan RASAT, üç yıllık tasarım ömrüyle yerli olarak üretildi.
Türkiye’nin uydusu hangisi?
Türksat 3A uydusu, kapsama alanı içinde küçük çaplı uydu çanakları kullanılarak televizyon yayınlarının doğrudan izlenmesini sağlar. 3110 kg’lık uydu, Dünya’nın etrafında 42° Doğu boylamında, yerden yaklaşık 36.000 km yükseklikte yörüngededir. Türksat 4A: 14 Şubat 2014’te Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden bir Proton roketiyle fırlatıldı.
2024 RASAT aktif mi?
RASAT Yer gözlem uydusu, BİLSAT’tan sonra TÜBİTAK UZAY’ın ikinci uzaktan algılama uydusu oldu. Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı. RASAT uydusu, planlanan ömrü üç yıl olmasına rağmen görevini 2022’de tamamladı.
RASAT özelliği nedir?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
Rasathan nereye kurulur?
Gözlemevlerinin kurulacağı bölgeler; Bulutsuz gece sayısının fazla, havadaki nem, kirlilik ve toz oranının düşük olması ve konumun deprem bölgelerine uzak olması gerekmektedir. Gözlemevleri için en uygun yerlerin sıcak iklimlerde dağ zirveleri olduğu düşünülmektedir. Gözlemevleri iki kategoriye ayrılır: optik gözlemevleri ve radyo gözlemevleri.
RASAT görevi nedir?
Rasat kelimesi Türkçe’de “gözlem, gözlemleme” anlamına gelir. Adındaki bu kelimeden esinlenerek RASAT uydusu veya tam adıyla RASAT Araştırma Uydusu, BİLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ikinci mikro uzaktan algılama uydusudur. Adının anlamına göre bir gözlem uydusu olarak tasarlanmıştır.
RASAT yapmak ne demek?
Meteorolojide, yer seviyesinde veya üst katmanlarda atmosferin durumunu belirleyen rüzgâr, basınç ve sıcaklık gibi bir veya birden fazla meteorolojik unsurun değerlendirilmesidir.
Rasatın görevi bitti mi?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT, 2011 yılında yörüngeye fırlatılmıştı. Görev süresi 3 yıl olması beklenen RASAT, 11 yıl görev yapmıştı. Geçtiğimiz hafta emekliye ayrıldı.
RASAT nerelerde kullanılır?
Rasat’tan elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, akıllı tarım, çevre, şehirleşme ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.
Bilsat ve RASAT aktif mi?
RASAT uydusu, BİLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ikinci mikro uzaktan algılama uydusudur. Uydunun optik bir yükü vardır. 17 Ağustos 2011’de fırlatılan uydu aktiftir.