Bilimsellik hangi Atatürk ilkesi?
Atatürk’ün en belirgin özelliklerinden biri, Türk toplumunun her kesiminde bilimsel ve akılcı düşünceyi (rasyonalizm) egemen kılmaya çalışmasıdır.
Akılcılık ve bilimsellik ilkesi nedir?
Akılcılık ve bilimsellik * “Siyasi ve sosyal hayatımızda ve milletimizin zihniyetinde rehberimiz ilim ve fen olacaktır.” Bilimin yol gösterici olduğunu vurguladı. * Bilim vurgusu; akılcılığın insana düşünme ve doğruyu bulma yeteneği kazandıran ilke olduğunu belirtti.
Atatürk’ün ilkeleri nelerdir?
Atatürk İlkeleri1 – Cumhuriyetçilik.2 – Milliyetçilik.3 – Halkçılık.4 – Devletçilik.5 – Laiklik.
Atatürk ilkelerinden hangisi aklın ve bilimin?
Milliyetçiliğin ilkesi özetle şudur: ‘Türk milletinin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan gelen zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini ve millî birlik duygusunu her türlü vasıta ve tedbirlerle devamlı olarak besleyerek geliştirmek.’
Bilimsellik ilkesi nedir?
X. BİLİMSELLİK: Eğitimde verimliliğin artırılması ve sürekli gelişme ve yeniliğin sağlanması bilimsel araştırma ve değerlendirmeye dayanır. Bilgi ve teknoloji üretimi ve kültürümüzün gelişiminden sorumlu olan eğitim, ahlaki olarak teşvik edilir ve desteklenir.
Halkçılık ilkesi neyi savunur?
Popülizm ise, ulus içindeki farklı insan gruplarının yararına ve menfaatine politikalar izler ve insanları kendi kendini yönetmeye alıştırır. Popülizmin cumhuriyetçiliğin doğal bir sonucu olduğu söylenmiştir ve bu oldukça doğrudur. Cumhuriyet, insanların kendi yöneticilerini kendi aralarından seçmesi anlamına gelir.
Akılcılık neyi savunur?
Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.
Atatürk’ün inkılapçılık ilkesi nedir?
Atatürk’e göre “Gerçek devrimciler, halkın ruhunda ve vicdanında ilerleme ve yenilik devrimine götürmek istediği gerçek eğilimi nasıl nüfuz edeceğini bilenlerdir.” Yani devrimci, ruhlara ve vicdanlara seslenir ve insanları bu yola yönlendirir.
Atatürk’ün devletçilik ilkesi nedir?
Atatürkçü düşüncenin devletçilik ilkesi, Kurtuluş Savaşı’ndan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra ülkenin hızla kalkınması sürecinde özellikle ekonomik alanda bireylerin yerine getiremeyeceği bazı görevlerin devlet tarafından üstlenilmesi ilkesine dayanır.
Cumhuriyetçilik ilkesi nedir kısaca?
Cumhuriyetçilik, devlet yönetimi ve düzeninde millet iradesinin hakimiyetidir. Devletin biçimini belirleyen liderlik tarzı olarak da tanımlanabilir. Bu bakımdan devlet hayatında kişisel otorite ve keyfiliğin önlenmesinin garantisini temsil eder. Özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin temeli ulusal egemenliktir.
Atatürk ilkelerinin anahtar kelimeleri nelerdir?
Anahtar Sözcükler: ekonomi, yatırım, kamulaştırma, tüm yatırımların devlet tarafından yapılması, özel sektör eksikliği ve girişimcilik.
Atatürk ilkeleri laiklik nedir?
Laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılması ve her vatandaş için vicdan özgürlüğünün garanti altına alınması anlamına gelir. Atatürk’e göre “laiklik” yalnızca din ve laik işlerin ayrılması anlamına gelmez. Tüm vatandaşlar için vicdan, inanç ve din özgürlüğü anlamına gelir. Laik bir yönetimde din asla devlet işlerine karışmaz.
Akılcılık ve bilimsellik Atatürk’ün hangi ilkesi?
Akılcılık, yani sorunlara akılcı bir bakış açısıyla yaklaşmak Kemalizmin bir diğer ilkesidir. Kemalizmin tüm ilkeleri esas olarak akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilikten kaynaklanır; başka bir deyişle, akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilik tüm bu ilkelerin özünü oluşturur.
Atatürk’ün bilim sözü nedir?
=> İlim, gerçeği bilmek demektir. => Herhangi bir eserin asıl amacına kısa ve öz bir yoldan ulaşmak istenmekle birlikte, bu yol makbuldür; mantıklı ve her şeyden önce bilimsel olmalıdır.
Atatürk akla ve bilime neden önem vermektedir?
Akıl ve bilime büyük önem vermiştir. Akıl ve bilimle gerçeğe ulaşılabileceğine inanan Atatürk, bunu şu sözleriyle en iyi şekilde açıklamıştır: “Dünyadaki her şey için, medeniyet için, yaşam için, başarı için en doğru rehber bilimdir.” Mustafa Kemal, yaratıcı düşünceye sahip bir liderdi.
Gerçekçilik ilkesi nedir?
Gerçekçi sanatçının temel ilkesi şudur: “Aldanma, hakikatten sapma.” Bu nedenle dış dünyaya, topluma ve insanlara açıktırlar. İnandıkları hakikat anlayışına uygun olarak eserlerini oluşturmak için gerekli malzemeleri, bilgileri ve belgeleri toplarlar. Çünkü hakikate başka türlü ulaşmak mümkün değildir.
Cumhuriyetçilik ilkesi nedir?
Cumhuriyetçilik, devlet yönetimi ve düzeninde millet iradesinin hakimiyetidir. Devletin biçimini belirleyen liderlik tarzı olarak da tanımlanabilir. Bu bakımdan devlet hayatında kişisel otorite ve keyfiliğin önlenmesinin garantisini temsil eder. Özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin temeli ulusal egemenliktir.
Milliyetçilik ilkesi nedir kısaca?
Bir kimsenin mensup olduğu milletin varlığını korumak ve yüceltmek için başkalarıyla birlikte çalışması ve bu çalışmayı ve bilinci diğer nesillere aktarması “milliyetçilik” olarak adlandırılır. Bu tanıma göre milliyetçiliğin en önemli unsuru “millet” olmaktır.
Atatürk’ün bilimle ilgili sözleri nelerdir?
Manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonra beni evlat edinmek isteyenler, bu temel eksende akıl ve bilimin önderliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar. İlim ve irfanı bulunduğu yerden alıp her milletin zihnine yerleştireceğiz. İlim ve irfan için hiçbir şart ve koşul yoktur.