İçeriğe geç

Çocuk Edebiyatında En Önemli Kavram Nedir

Çocuk edebiyatının temel ilkeleri nelerdir?

Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu “edebi” kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuğa yönelik bazı yararlar varsayması), “çocuğa uygunluk” ve “çocuk gerçekliği” ilkesi dikkate alınarak yaratılmasıdır.

Çocuk edebiyatının önemi nedir?

Çocuk edebiyatı, çocukların estetik ve güzellik ihtiyacını gidermek için en önemli araçlardan biridir. Çünkü edebiyat, çocuğu sadece eğlendirmekle ve ona faydalı bilgiler vermekle kalmaz, aynı zamanda zamanını keyifli bir şekilde geçirmesini de sağlar. Çocuğun hayattaki kararlılığını artırır ve ruhunda güzel izler bırakır.

Çocuk edebiyatında konu nedir?

Yazarın eserinde ele aldığı ve bahsettiği düşünce, olay veya durum olarak tanımlanabilir. Tema, çocuğu metnin anlam dünyasına çeken ve kitapla ilişkisini kuran bir unsurdur.

Çocuk edebiyatının hedefleri nelerdir?

Çocuk edebiyatının temel amacı, çocuklara sanatsal duyarlılıkla yaşam ve insan gerçekliğine ilişkin yapılandırılmış göndermeler sunmak, anadilini kullanmanın olanaklarını kavramalarını sağlamak ve onları yazılı kültürle sağlıklı ve sürekli iletişim kurabilen bireyler haline getirmektir.

Çocuk edebiyatında bulunan en önemli kavram nedir?

Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.

Çocuk edebiyatını oluşturan türler nelerdir?

Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz: masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergi ve gazeteleri, anı-günlük, seyahatname, bilmece-tekerleme-fıkra.

Çocuk edebiyatının ilk ürünleri nelerdir?

Türk edebiyatında çocuk edebiyatının ilk özgün eseri, 1859 yılında Kayserili Doktor Rüştü Bey tarafından oluşturulan Nuhbetü’l-Etfal adlı alfabedir. Söz konusu alfabe, çocuk hikâyelerinin yanı sıra fabl çevirilerine de yer vererek çocuklara okuma sevinci aşılamayı amaçlamıştır.

Çocuk edebiyatı nedir sözlük?

“Çocuk edebiyatı, çocukların büyüme ve gelişmelerine, hayal güçlerine, duygu, düşünce ve duyarlılıklarına, eğitim-öğretim sırasında sevinç ve eğlencelerine katkıda bulunmayı amaçlayan çocuk dostu edebiyattır.” (Şirin, 1994: s. 117)

Çocuk edebiyatının çocuklara katkıları nelerdir?

Çocuk kitaplarının dil ve zihin gelişimine katkısına bakacak olursak; çocuğun taklit yeteneğini, dinleme becerisini, dili kullanma becerisini geliştirmesine olanak tanır, kelime dağarcığı gelişir, gördüğü şekilleri algılamaya başlar, hafızası güçlenir, kendi dikkati gelişir ve kavramları öğrenmesi kolaylaşır.

İlk çocuk romanı nedir?

Ülkemizde çocuklara yönelik ilk eserler, Tanzimat’tan önce Nabi’nin (1642-1712) Hayriye adlı mesnevisi ile Sümbülzade Vehbi’nin 1837’de Mısır’da basılan Lütfiyye adlı rehber kitabıdır. Nabi ve Vehbi, oğullarına hayata ve toplumu anlamaya yönelik öğütler verirler.

Çocuk edebiyatı tema nedir?

Tema, yazarın veya çizerin kitapta ele alınan konu ile çocuk üzerinde yaratmak istediği etki ve onunla paylaşmak istediği duygu ve düşünce birikimidir. Tema, kitapta ele alınan konunun çocuğun duygusal ve düşünsel evreninde yaratacağı etkidir.

Çocuk edebiyatı kaç yaşı kapsar?

ÇOCUK EDEBİYATI; iki yaştan ergenliğe kadar olan çocukların yaşam yaşantılarına, ilgilerine, gereksinimlerine, gelişim ve algısal aşamalarına uygun, nitelikli (estetik ve edebî) her türlü metinleri kapsar.

Çocuk edebiyatının yararları nelerdir?

Çocuk edebiyatı ürünleri; konuşma ve yazma becerisinin gelişmesine, farklı yaşantıların tanınmasına, hayata farklı açılardan bakılmasına, çok yönlü düşünme becerisinin gelişmesine, sorumluluk duygusunun gelişmesine, tartışma ve eleştirinin öğrenilmesine katkı sağlar (Aykaç, 2011).

Edebiyatın amacı nedir?

Edebiyatın temel amacı dil aracılığıyla estetik haz duygusunu gerçekleştirmektir. Edebiyatın temel aracı “dil”dir. Dil, edebiyatın yanı sıra diğer bilim dallarında da bir ifade aracıdır. Bu nedenle edebiyat felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya, ekonomi vb. içerir. Bilim dallarıyla yakın bir ilişkisi vardır.

Çocuk edebiyatı eserlerinin erken çocukluk döneminde kullanılması neden önemlidir?

Çocukların doğumdan itibaren çeşitli yollarla ulaşabildikleri çocuk edebiyatı ürünleri, çocuğun gelişim alanlarına da katkı sağlamaktadır. Çocuk edebiyatı, dil gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim, kişilik gelişimi gibi konularda önemli katkılar sağlamaktadır.

Çocuk ilkeleri nelerdir?

ÇHS’nin dört temel ilkesini bilmek neden önemlidir?Madde Ayrımcılık yapılmaması.

Çocuk edebiyatının ilk ürünleri nelerdir?

Türk edebiyatında çocuk edebiyatının ilk özgün eseri, 1859 yılında Kayserili Doktor Rüştü Bey tarafından oluşturulan Nuhbetü’l-Etfal adlı alfabedir. Söz konusu alfabe, çocuk hikâyelerinin yanı sıra fabl çevirilerine de yer vererek çocuklara okuma sevinci aşılamayı amaçlamıştır.

Çocuk edebiyatının çocuklara katkıları nelerdir?

Çocuk kitaplarının dil ve zihin gelişimine katkısına bakacak olursak; çocuğun taklit yeteneğini, dinleme becerisini, dili kullanma becerisini geliştirmesine, kelime dağarcığının gelişmesine, gördüğü şekilleri algılamasına, hafızasının güçlenmesine, kendi dikkatinin artmasına ve kavramları öğrenmesinin kolaylaşmasına olanak sağlar.

Çocuk kitabının nitelikleri nelerdir?

Kağıdın mat ve dayanıklı olması, sayfalarda resim ve yazıların üst üste gelmemesi ve birbirine karışmaması, renklerin dağılmaması, harflerin rahat okunabilmesi, göz sağlığına uygun, kolay kırışmayan, yıpranmayan birinci veya ikinci hamur kağıt kullanılması, daha fazla makale…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir